torsdag 15 augusti 2013

Ceasarsallad enligt Jamie Oliver (MÅSTE PRÖVAS AV ALLA)

Har hittat detta på en annan blogg… Måste, jag upprepar MÅSTE, provas av ALLA!

Ingredienser:  (för typ fyra, det blir absolut inga rester)
  • Minst 1 kycklinglår per person. Minst. Eller två kycklingben.
  • Färsk rosmarin
  • Färsk timjan
  • Vitlök
  • Några deciliter god olivolja
  • Några sardellfiléer
  • 1/4 citron
  • 2-3 msk creme fraiche
  • Parmesan
  • Bacon (igen, ekologiskt folket)
  • 1 stort eller 2 små romansalladshuvuden
  • Körsbärstomater på kvist
  • Balsamvinäger
  • 1 msk råsocker
  • 1/2 limpa gammalt bröd

Gör så här:


  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Mixa 2 vitlöksklyftor med tre rosmarinkvistar och en näve timjan, salt, peppar och någon deciliter olivolja.
  3. Häll blandningen över kycklingbenen och gegga runt med händerna tills allting är täckt.
  4. Ta fram en stor ugnsform. Slit sönder brödet och lägg det i botten av formen. Lägg kycklingen ovanpå brödet och stoppa in i ugnen. Sätt alarm på typ tjugo minuter.
  5. Lägg körsbärstomaterna med kvist och allt i en form. Sockra, salta och häll på lite balsamvinäger. Ställ åt sidan.
  6. Nu gör vi dressingen. Mixa en liten vitlöksklyfta,  lite salt och peppar, sardellfiléer (kan uteslutas), nån deciliter olivolja och 2 matskedar creme fraishe. Blanda tills oljan och creme fraishen inte längre är separerade. Finriv i parmesanost och krama i lite citronjuice. Kör på devisen häll i lite – smaka – häll i – smaka tills det smakar gott.
  7. När klockan ringer så tar du ut kyckligen, vänder på klubborna och lägger baconet ovanpå. In med det samt tomaterna i ugnen igen i ungefär 20 minuter till eller tills kyckligen släpper från benet.
  8. Då lyfter du ur kycklingen ur formen och låter brödet och baconet krispa till sig på högsta värme i några minuter. Här får du hålla koll själv. Brödet ska bli krutonger liksom. Kan ta 5-10 minuter- men håll koll en gång brände jag dem och nästan hälften fick kastas – SKANDAL!!!
  9. Riv salladen i rätt stora delar och dressa den med händerna. (Obs! Ej all dressing, bara lagom). Knip bort kycklingköttet från benen och blanda i tillsammans med baconet som du smular i och krutongerna. Spara lite bacon och krutong för att lägga på toppen. Hyvla över lite parmesan och lite timjanblad.
  10. Dressingen som blir över ställer du i en skål bredvid. Servera med tomaterna och en stor bit parmesan och ett gott rödvin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar