Har hittat detta på en annan blogg… Måste, jag upprepar MÅSTE, provas av ALLA!
Ingredienser: (för typ fyra, det blir absolut inga rester)
- Minst 1 kycklinglår per person. Minst. Eller två kycklingben.
- Färsk rosmarin
- Färsk timjan
- Vitlök
- Några deciliter god olivolja
- Några sardellfiléer
- 1/4 citron
- 2-3 msk creme fraiche
- Parmesan
- Bacon (igen, ekologiskt folket)
- 1 stort eller 2 små romansalladshuvuden
- Körsbärstomater på kvist
- Balsamvinäger
- 1 msk råsocker
- 1/2 limpa gammalt bröd
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Mixa 2 vitlöksklyftor med tre rosmarinkvistar och en näve timjan, salt, peppar och någon deciliter olivolja.
- Häll blandningen över kycklingbenen och gegga runt med händerna tills allting är täckt.
- Ta fram en stor ugnsform. Slit sönder brödet och lägg det i botten av formen. Lägg kycklingen ovanpå brödet och stoppa in i ugnen. Sätt alarm på typ tjugo minuter.
- Lägg körsbärstomaterna med kvist och allt i en form. Sockra, salta och häll på lite balsamvinäger. Ställ åt sidan.
- Nu gör vi dressingen. Mixa en liten vitlöksklyfta, lite salt och peppar, sardellfiléer (kan uteslutas), nån deciliter olivolja och 2 matskedar creme fraishe. Blanda tills oljan och creme fraishen inte längre är separerade. Finriv i parmesanost och krama i lite citronjuice. Kör på devisen häll i lite – smaka – häll i – smaka tills det smakar gott.
- När klockan ringer så tar du ut kyckligen, vänder på klubborna och lägger baconet ovanpå. In med det samt tomaterna i ugnen igen i ungefär 20 minuter till eller tills kyckligen släpper från benet.
- Då lyfter du ur kycklingen ur formen och låter brödet och baconet krispa till sig på högsta värme i några minuter. Här får du hålla koll själv. Brödet ska bli krutonger liksom. Kan ta 5-10 minuter- men håll koll en gång brände jag dem och nästan hälften fick kastas – SKANDAL!!!
- Riv salladen i rätt stora delar och dressa den med händerna. (Obs! Ej all dressing, bara lagom). Knip bort kycklingköttet från benen och blanda i tillsammans med baconet som du smular i och krutongerna. Spara lite bacon och krutong för att lägga på toppen. Hyvla över lite parmesan och lite timjanblad.
- Dressingen som blir över ställer du i en skål bredvid. Servera med tomaterna och en stor bit parmesan och ett gott rödvin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar