Vi gör ju pizza ibland. Jag gör egen deg men man kan köpa mix eller ett kit med deg och tomatsås.

Tomatsåsen är bland det viktigaste tycker jag – så den köper jag! Mutti har en pizzasås i konservburk- En burk räcker till 3 gånger för oss, så jag styckfryser två ”satser”.
Barnen kavlar och lägger på fyllning själva, och jag kör en egen. (förut gjorde vi en stor pizza med olika hörn men det är ju inte alls lika kul!!!!
En sats deg räcker till två middagar för oss – om vi inte har gäster. Så då fryser jag halva degen och tar fram en annan dag!
Ibland kör jag ”vuxen-pizza” enligt recept men oftast har vi skinka, pepperonikorv, salami, champinjoner, rödlök och paprika. Ibland mosarella och ofta fryst riven ost. GÖLs olika danska salami och peperoni har lång hållbarhet så ett öppnat paket salami kan räcka till en annan pizzaomgång nån vecka senare.
Degen:(räcker till 2 hela plåtar)
25 g jäst
0,5 tsk strösocker
2,5 dl vatten, ljummet 37 grader
1 tsk salt
1 msk olivolja
7 dl vetemjöl, (420 g)
0,5 tsk strösocker
2,5 dl vatten, ljummet 37 grader
1 tsk salt
1 msk olivolja
7 dl vetemjöl, (420 g)
Smula jästen i en bunke. Tillsätt sockret och rör ut det med ca 1/2 dl av vattnet. Blanda i salt, olivolja och resten av vattnet. Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda degen ca 5 min med elvisp och degkrokar. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Smula jästen i en bunke. Tillsätt sockret och rör ut det med ca 1/2 dl av vattnet. Blanda i salt, olivolja och resten av vattnet. Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda degen ca 5 min med elvisp och degkrokar. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
På med toppingen!
Sätt ugnen på 250 grader och grädda mitt i ugnen 8-10 min.
Kantarellpizza (för en plåt)
Fyllning:
1 st rödlök
2 krm salt
1 msk olivolja
2 krm salt
1 msk olivolja
Topping:
7,5 dl kantareller, (200 g) rensade
2 msk smör
0,5 tsk salt
150g fetaost
Färsk timjan
svartpeppar, nymald
7,5 dl kantareller, (200 g) rensade
2 msk smör
0,5 tsk salt
150g fetaost
Färsk timjan
svartpeppar, nymald
Skär rödlöken i strimlor och stekdem mjuka i olivolja..
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 2lika stora bitar. Kavla ut degen till fyrkanter som täcker en plåt.
Sätt ugnen på 250º. Toppa pizzorna med rödlöken och lite olja. Grädda mitt i ugnen 10-12 min.
Sätt ugnen på 250º. Toppa pizzorna med rödlöken och lite olja. Grädda mitt i ugnen 10-12 min.
Fräs kantarellerna knapriga i smör i en stekpanna. Salta.
Toppa pizzorna med nystekta kantareller, smulad fetaost och färska örter. Mal över peppar.
Toppa pizzorna med nystekta kantareller, smulad fetaost och färska örter. Mal över peppar.
Italiensk Svamppizza
Gremolataolja:
1 citron
1 vitlöksklyfta
1 liten knippa persilja
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 liten knippa persilja
2 msk olivolja
Pålägg:
1 liten fänkål
150-200 g champinjon
40 g lagrad pecorinoost eller parmesan
1 liten fänkål
150-200 g champinjon
40 g lagrad pecorinoost eller parmesan
Gör så här
Gremolataolja:
Skala halva citronen med en vass potatisskalare, ta bara det gula på skalet. Hacka citronskal, vitlök och persilja mycket fint och blanda med olivolja. (Oljan blir ännu godare om den får stå en dag.) Gremolata är en frisk italiensk kryddblandning som kan användas till fisk, kött och fågel. Här får den ge pizzan med svamp en ljuvlig extra touch.
Sätt ugnen på 250º med en plåt i. Tryck eller kavla ut degen på bakplåtspapper. Bred på tunt med tomatsås.
Pålägg:
Skär fänkålen tvärs över fibrerna i chipstunna skivor. Skär svampen i tunna skivor. Fördela fänkål och svamp över pizzan, salta lätt. Dra över till den heta plåten och grädda i 250º i 5-8 minuter.
Ta ut pizzan och hyvla genast över pecorino med potatisskalare. Droppa över gremolataolja.

Varsin pizza i Pippigullfamiljen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar