Kvällens meny innehåller naturligtvis högrev. Men också hhembakt bröd.
Ur Annas kokbok – senaste upplagan -kan man välja flera underbara bröd. Detta är i en egen klass och helt outstanding i klassen lite-jobb-mycket-resultat! Ibland bakar jag detta innan frukost – tar totalt runt 1,5 timme…
Ingredienser (10-15 portioner/st.)
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 gram jäst
2 tsk salt + 1 msk honung
1,5 dl grahamsmjöl
11,5 dl vetemjöl special
vetemjöl spec. till utbakning av degen
ev sesamfrö att toppa bröden med
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 gram jäst
2 tsk salt + 1 msk honung
1,5 dl grahamsmjöl
11,5 dl vetemjöl special
vetemjöl spec. till utbakning av degen
ev sesamfrö att toppa bröden med
Gör så här
1.Mät upp vatten och mjölk i en stor bunke.Smula ner jästen i bunken och lägg i salt och honung.Häll över lite av ”mjölkvattnet”.Rör om med en trägaffel,häll i resten av ”mjölkvattnet” och rör ner mjölet.
2.Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö ca.2 msk vetemjöl spec. över degen ,täck bunken med en handduk och jäs 1-1,5 timme.
3.Värm ugnen till 240-250 grader.Täck två bakplåtar med bakplåtspapper.
4.Strö ut 1/2-1 dl vetemjöl spec. på bakbordet.Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade stället.KNÅDA INTE!”Jäsbubblorna ska få vara kvar.
5.Strö ytterligare ca.1/2 dl vetemjöl spec. över degen. Häll ev sesamfrö på degen. Platta försiktigt ut hela degsjoket med handen men kläm som sagt inte ut degen för mycket.
6.Skär snabbt(enklast med degskrapa av metall)degen i 6-7 cm smala ”remsor”.Dela sedan varje remsa i 2-3 delar ”på snedden”.Det gör inget om bröden inte får samma fason,bara de har ungefär samma storlek.
7.Lägg bitarna på plåtarna.Grädda den första plåten direkt när den är full.Behöver alltså inte jäsa först.Grädda ca.10-12 min eller tills bröden fått fin färg.
8.Låt bröden svalna utan handduk så blir brödskorpan frasig och fin.
1.Mät upp vatten och mjölk i en stor bunke.Smula ner jästen i bunken och lägg i salt och honung.Häll över lite av ”mjölkvattnet”.Rör om med en trägaffel,häll i resten av ”mjölkvattnet” och rör ner mjölet.
2.Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö ca.2 msk vetemjöl spec. över degen ,täck bunken med en handduk och jäs 1-1,5 timme.
3.Värm ugnen till 240-250 grader.Täck två bakplåtar med bakplåtspapper.
4.Strö ut 1/2-1 dl vetemjöl spec. på bakbordet.Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade stället.KNÅDA INTE!”Jäsbubblorna ska få vara kvar.
5.Strö ytterligare ca.1/2 dl vetemjöl spec. över degen. Häll ev sesamfrö på degen. Platta försiktigt ut hela degsjoket med handen men kläm som sagt inte ut degen för mycket.
6.Skär snabbt(enklast med degskrapa av metall)degen i 6-7 cm smala ”remsor”.Dela sedan varje remsa i 2-3 delar ”på snedden”.Det gör inget om bröden inte får samma fason,bara de har ungefär samma storlek.
7.Lägg bitarna på plåtarna.Grädda den första plåten direkt när den är full.Behöver alltså inte jäsa först.Grädda ca.10-12 min eller tills bröden fått fin färg.
8.Låt bröden svalna utan handduk så blir brödskorpan frasig och fin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar