lördag 4 juni 2011

too good to be true - Revbensspjäll

Det här är verkligen långkokens vecka! Redan i julhandeln köpte jag frysta tjocka revbensspjäll – lyxmat att bjuda på – lätt att göra och nästan för gott! Jag stoppade i spjällen frysta och kokade kanske drygt 3 timmar… Man kan gärna servera med klyft potatis – eller kokt – igår gjorde jag bara grönsallad (plus revben och coleslaw förståss).

Grillade revbensspjäll med coleslaw

Ingredienser Beräknat för 6 portioner

  • 2 kg tjocka revbensspjäll

  • 2 tsk salt per liter vatten

  • 3 st skivade vitlöksklyftor

  • 1 tsk svartpepparkorn

Glaze:

  • 1 dl honung

  • 2 st pressade vitlöksklyftor

  • 1 dl japansk soja

  • 4 tsk pepparmix

Coleslaw

  • 750 g vitkål

  • 1 st stor morot

  • 1 st liten gul lök

Dressing:

  • 3 dl turkisk eller grekisk yoghurt

  • 1/2 dl lättmajonnäs

  • 2 tsk dijonsenap

  • 1/2- 1 msk pressad citron

  • 1/2 tsk salt peppar

Gör så här

Grillade revbensspjäll

1. Koka upp vatten, salt, vitlöksklyftor och svartpeppar. Lägg ner spjällen i det kokande vattnet.
Koka ca 1 1/4 timme, tills de känns möra när du sticker i dem.
Ta upp och kyl dem om du ska äta dem nästa dag.

2. Blanda honung, vitlök, soja och pepparmix. Skär spjällen i bitar mellan benen.
Pensla dem runt om med glazen.

3. Sätt ugnen på grill och grilla tills de fått fin färg ca 5 min på varje sida.

Coleslaw
1. Strimla vitkålen fint. Grovriv moroten. Grovriv eller finhacka löken. Jag brukar hälla varmt vatten på den strimlade vitkålen och låta den stå några minuter så blir det inte så hård-tuggat…
2. Blanda dressingen och häll den över kålen. Smaka av om det behövs mer kryddor eller citron.
Låt stå minst 1 timme.

Övrigt:
Både spjällen och salladen går att förbereda. Revbensspjällen kokas först och sedan får de god grillsmak på grillen eller i ugnen. Vill du göra salladen extra smal kan du ta mild naturell yoghurt i dressingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar